Dieta a witaminy

Dieta a witaminy: mało jest kobiet, które nie wiedzą, co to walka z dodatkowymi kilogramami. Nasze życie wypełnione jest rozmaitymi dietami, nieustannie kontrolujemy ilość przyjmowanych pokarmów, próbujemy wciąż nowych, „rewelacyjnych diet”. Niestety, niektóre z nich wprowadzają restrykcyjne ograniczenia, a wręcz wykluczają dane rodzaje produktów. Może to doprowadzić do groźnej awitaminozy, czyli braku witamin w organizmie.

Pozbawieni witamin

Monotonne diety, które opierają się na przyjmowaniu przez dłuższy okres czasu zestawu określonych produktów, wykańczające głodówki – to wszystko pozbawia nasz organizm witamin, które dostarczane są wraz z przyjmowanym pożywieniem. W zależności od tego, jak długo trwa taka dieta i jakie składniki odżywcze zostają wykluczone, takie będą konsekwencje awitaminozy. Do najczęściej występujących objawów negatywnego wpływu restrykcyjnych diet na organizm, a co za tym idzie – drastycznego ograniczenia przyjmowanych witamin i minerałów, należy zaliczyć: chroniczne zmęczenie, apatię, wypadanie i pogorszenie kondycji włosów, łamliwe paznokcie, problemy ze skórą (wypryski, przesuszanie się), zwiększoną potliwość. Jeśli zaobserwujemy u siebie wystąpienie którykolwiek (niekiedy wszystkich) z tych objawów, należy zastanowić się, czy stosowana dieta jest dobra dla naszego zdrowia i czy utrata kilku kilogramów rzeczywiście musi pociągać za sobą zrujnowane zdrowie.

Niedobór witaminy A

Witamina A to potoczna nazwa kilku związków organicznych z grupy retinoidów. Ma ona swój udział w procesie widzenia, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej oraz innych komórek organizmu, działa przeciwnowotworowo, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakażeniom, pomaga zwalczać bakterie i wirusy, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, wpływa ponadto na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. Z uwagi na rolę, jaką odgrywa dla ustroju człowieka, jej niedobory mogą mieć poważne konsekwencje. Do sygnałów ostrzegawczych, świadczących o jej niedoborach, należy zaliczyć m. in.: kruche, łamiące się paznokcie, suchą skórę i włosy, wysypkę, utratę apetytu, częste infekcje, ból oczu i tzw. kurza ślepota, zahamowanie wzrostu.

Aby uzupełnić niedobory witaminy A należy wzbogacić dietę o m. in. jajka, szpinak, wątróbkę, marchew, pomidory oraz brokuły.

 

Niedobór witamin z grupy B

Witaminy z grupy B mają bardzo duży wpływ na różne aspekty funkcjonowania organizmu. Bez nich wchłanianie substancji odżywczych i minerałów nie zachodzi prawidłowo. Do głównych objawów niedoboru witamin z tej grupy należy zaliczyć: zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego (m. in. zaburzenia pamięci, koncentracji, zakłócenia równowagi emocjonalnej), niewydolność krążenia (przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych), wolniejszą przemianę materii, problemy z trawieniem (utrata łaknienia, nudności, wymioty), nawracające zajady, apatię.

Witaminę B1 znajdziemy w jajkach, zbożach, suszonych owocach, orzechach, ryżu. Witamina B2 występuje głównie w wątróbce, fasoli, grochu, szpinaku, mięsie wieprzowym, jajkach i marchwi. Witamina B5 znajduje się w takich produktach, jak: wątróbka, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso, szpinak, marchew, kapusta. Witamina B6 znajdziemy w żółtkach jaj, roślinach strączkowych, bananach, awokado, drożdżach oraz drobiu. Witaminę B12 występuje m. in. w: wątróbce, śledziach, makreli, wołowinie, baraninie, jajach.

Niedobór witaminy C

Witamina C, nazywana też kwasem askorbinowym, jest niezbędna do codziennego funkcjonowania organizmu. Nie tylko usprawnia transport składników między komórkami, ale jest też niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej. Dodatkowo, wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia.

Brak tej witaminy (lub jej niedobór) objawia się spadkiem odporności organizmu, bólami mięśni i stawów, zwiększoną łamliwością kości, wolniejszym gojeniem się ran, osłabieniem naczyń włosowatych, a w konsekwencji – powstaniem mikrowylewów w różnych narządach.

Witaminę C znajdziemy w świeżych owocach, kalafiorze, brokułach, cebuli, chrzanie, natce pietruszki oraz papryce.

Niedobór witaminy D

Witamina D jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój i mineralizację kości. Pełni ona ważną funkcję w regulacji gospodarki wapniowo-fosforowej. Jest niezbędna w procesach kostnienia i w powstawaniu związków potrzebnych do budowy kości.

Niedobór tej witaminy powoduje zaburzenia struktury kości – osteomalację i zrzeszotnienie kości. Możemy również zaobserwować wzmożoną potliwość, senność, nerwowość oraz wiotczenie mięśni. To znak, że należy do diety wprowadzić takie produkty, jak: żółtka jaj, ryby, a także tran.

Niedobór witaminy K

Wszyscy wiedzą, że aby mieć zdrowe kości, potrzebny jest wapń i witamina D. Okazuje się jednak, że równie istotne jest skierowanie wapnia do kości, co jest możliwe właśnie dzięki witaminie K. Dopiero ona zapewnia odpowiedni metabolizm tego pierwiastka – pomaga umiejscowić wapń tam, gdzie jest naprawdę potrzebny, czyli w kościach i zębach lub też odprowadza go z tkanek miękkich, m. in. tętnic do kości i zębów, kiedy jest go za dużo. Kiedy brakuje witaminy K białko ma właściwości wiązania wapnia, staje się nieaktywne i procesy mineralizacji kości zostają zakłócone, a wapń zaczyna gromadzić się w naczyniach krwionośnych, co jest prostą drogą do miażdżycy.

Szukając witaminy K sięgajmy po takie produkty, jak: brokuły, seler, szpinak, sałata, ogórek, awokado, jajka, jogurt naturalny, ser, wątroba i olej sojowy.

Pamiętajmy, że nie ma nic złego w dążeniu do upragnionej sylwetki pod warunkiem, że że cel będzie osiągnięty w sposób, który nie pozbawi nas zdrowia i witalności. Zamiast zatem drastycznie ograniczać pokarm, postawmy na zróżnicowaną dietę obfitującą w warzywa i owoce, zrezygnujmy ze słodkich i słonych przekąsek, produktów typu fast food i białego pieczywa. Jeśli do tego dodamy aktywność fizyczną, to osiągniemy rezultaty, których nie zastąpi nam żadna monotonna dieta.